Incalzire solar este un subiect mai actual pe perioada cuprinsa intre luna noiembrie si februarie, cu atat mai mult cu cat in goana dupa profit foarte multi fermieri au tendinta de a cultiva si pe perioada rece a anului. In cele ce urmeaza vom incerca sa scoatem in evidenta cateva metode de incalzire a solariilor si avantajele si dezavantajele fiecarei metode de incalzire aleasa.
Din experienta noastra de 5 ani de consiliere in constructii de sere si solarii, tot mai multi clienti adreseaza intrebarea: CARE ESTE CEA MAI BUNA METODA DE INCALZIRE A SOLARIILOR?
Desi solarul de legume este o afacere cu potential mare, „aventura” cresterii culturilor pe timpul rece al anului poate crea dificultati finaciare chiar si celor mai iscusiti legumicultori.In acest sens , in acest articol vom analiza cateva metode de incalzire a solarului preluate stand de vorba cu legumicultori din bazine legumicole precum Baleni, Izbiceni , Vidra, Colibasi si mai nou , Peretu.
Incalzire solar: conbustibil solid
Bine inteles, prima metoda de incalzire , si cea mai raspandita este folosirea unui combustibil solid: lemn, rumegus sau cabuni si resturi de plante. Pentru eficientizarea acestui sistem putem folosi ca agent termic apa, prin conducte sau aerul-propulsat si destratificat de un ventilator. Bine inteles, cel mai simplu sitem este folosirea unui ventilator pentru recirculare si uniformizare aerului insa pierdere de caldura si acumulare aerului cald in partea de sus a solarului cedeaza locul incalzii solarului prin agent termic apa. In acest sens foarte utilizata este transportarea apei prin conducte numite GEOPAL-furtun special care rezista la temperaturi si presiuni inalte. Alta metoda ar fi transportarea apei tevi din metal insa costurile si manopera sunt prea ridicate.
Sa nu uitam insa ca pentru recircularea si apei in reteau de Geopal, putem folosi o pompa de apa cu debit mic, pentru a accelera circularea apei, schimbul de caldura intre conducte si teren. Avantajul acestei metode este ca solarul este incalzit „ de jos in sus” , fenomen care are loc si in mod natural in perioada calda a anului.
Acumulatori de caldura
Nimic nou cand zicem acumulatori de caldura. Da, sunt acele obiecte care datorita culorii sau dimensiunii acumuleaza caldura mai rapid decat plantele din solar si o mentin o perioada indelungata de timp.
Drept acumulator de caldura poate servi un bazin de apa vopsit in culoare neagra care atrage radiatia solara si se raceste mai greu decat aerul, servind drept sursa de caldura dupa apusul soarelui.
Dezavantajul acesti metode este ca ezervoarele de apa ocupa spatiu pretios pe care ati putea produce legume. De aceea unii legumicultori recurg la colectoarele solare impovizate din acelasi furtun Geopal de care am vorbit anterior. Puteti urmari un video cum ati putea construi un colector solar https://www.youtube.com/watch?v=qPjwz170Gcw&list=PLIWjcVvs3qHa4JsFk_YRfHKN8KlY2r-ja&index=1
Ati putea inbunatati acest sistem cu un motoras de recirculare apa pentru un transfer facil de caldura.
Avantajul acestui sistem este ca poate fi amplasat la exterior asa ca nu va ocupa loc in solar si este raltiv ieftin . Dezavantaj ca nu il puteti folosi in zilele cu ger cumplit, zile inorate. Este ideal tomana tarziu pentru prelungirea duratei de recoltare sau primavara devreme cand puteti avea timpurietate la cultivarea unor legume pe care sa le puteti vinde la preturi avantajoase fara costuri prea mari.
Incalzirea electrica in solar: aspecte pro si contra
Incalzirea electrica pentru solarii si-a demonstrat eficienta la cresterea rasadurilor. Pe suprafete mici de pana la 45mp si pentru rasaduri a caror pret de vanzare este relativ mare se merita intr-adevar. Dar cum procedam in cazul unor suprafete mai mari? Ei bine, aici intervine conceptul de „conservare” a caldurii . La culturile de doblecei spre exemplu, foarte multi fermieri folosesc rezistenta electrica pe care o amplaseaza in 2 raduri langa tulpinele plantelor , creaza un minitunel din tije de fibra de sticla si le acopera cu agril sau folie termica. Metoda eficienta primavara, insa foarte costisitoare cand vine vorba de productie pe timpul iernii. Costurile sunt foarte mari si necesita modificarea intregii retele de cabluri pentru a face fata necesarului de curent .
Desi nu poate fi considerata metoda principala de incalzire a solarului pe timp de iarna, incalzirea electrica poate fi folosita ca un backup, suport, in cazul incalzii solarului prin metode traditionale. Tot mai multi producatori de flori sau rasaduri, apeleaza la incalzirea solariilor prin lampa cu infrarosu cu filament de carbon. Cu totii stim ca sobele cu combustibil solid trebuie alimentate o data la 3-4 ore, cu strictete. Se ma intampla insa ca in noptile cu ger cumplit sa uitam sa mai punem pe foc si atunci , lampile cu filament de carbon , dotate si ele cu un termostat intervin pentru a mentine temperatura peste punctul de inghet. Din experienta noastra, stim fermieri care au folosit aceste lampi si au creat 50C in solar in conditiile in care afara erau -21 0C si care au uitat la miezul noptii sa mai bage lemne in soba.
Ca o concluzie a celor relatate mai sus , incalzirea solariilor ar trebui sa se faca combinat: combustibil , electric si prin colectarea caldurii solare si inmagazinarea ei.
Ventilare in perioada rece a anului
Inmagazinare si reducerea pierderilor de caldura este cruciala pentru eficientizarea incalzirii solarului. Cum ventilam solarul fara sa pierdem prea multa caldura?
Ventilarea solarului pe perioada rece a anului nu poate fi facuta pe laterale sau frontoane din mai multe puncte de vedere: pierderea exagerat de mare a caldurii si desigur a curentilor care se creaza la radacinile plantelor. Ventilare solarului se face doar pe la coama folosind trape de aerisire a solarului Sunt foarte eficiente datorita faptului ca puteti controla gradul de deschidere a trapelor minimizand astfel pierderile de caldura. Aerul cald suprasatura de la schibul de substante a plantei va fi evacuat impreuna cu vaporii de apa care de altfel la apunerea soarelui se transforma in condens si faciliteaza raspandirea bolilor la plante cu ar fi : nematoze, ciuperci, mucegai sau a diversilor virusi care va pot afecta cultura din solar. Trebuie sa aveti grija sa inchideti gurile de ventilatie inainte de apus, pentru a nu pierde caldura acumulata ziua.
Toate metodele de incalzire a solarilor expuse mai sus sunt ineficiente daca nu conservam energia termica acumulata dea lungul zilei.
In acest sens puteti folosi: Ecrane termice profesionale - fie automatizate sau nu, dubluri din folie termica sau agril, solarii cu folie dubla umflata.